Search

998 62 000

 post@listentobaljit.no
 Frognerveien 1, 0257 Oslo

Hva er street food?

Hva er street food?

Street food-trenden har slått an for fullt de siste årene. Land som India, Kina, Mexico og Thailand er spesielt kjente for å servere mat gatelangs som er tilberedt på enkelt vis, men som smaker helt nydelig. 

Er du nysgjerrig på street food? Da bør du reservere bord hos Listen to Baljit! Vi serverer autentisk, indisk street food fra hele det indiske kontinent. Gjør deg klar for en matopplevelse av de sjeldne!

MAKE A BOOKING

HVA ER STREET FOOD?

Street food, eller gatemat som det kalles på norsk, er mat og drikke som serveres gatelangs fra provisoriske kjøkken og enkle, portable matboder. Maten er enkel å spise på farten og serveres gjerne innpakket på en slik måte at man ikke trenger å bruke bestikk. I tillegg er serveringene billigere enn et gjennomsnittlig måltid på restaurant. 

Street food kan klassifiseres som fingermat eller fast food. Tidligere har denne formen for mat vært assosiert med fattige folk som trengte en rask og billig matbit, men i dag har street food en opphøyet kulturell status. 

STREET FOOD FRA HELE VERDEN

Mange land i verden er kjent for sin tradisjonelle street food. Thailand, og spesielt Bangkok, bør trekkes frem, hvor man kan kjøpe populære retter som Pad Thai, Som Tam og Thai Curry på alle gatehjørner. I Midt-Østen er det vanlig å spise Falafel. I New York kan du få klassikere som Hot Dogs og Pulled Pork med BBQ saus. 

India står i en særstilling fordi landet er så stort, og hver eneste region har sine spesialiteter å tilby. Avhengig av hvor du er i India kan du bestille retter som Tandoori Chicken, Kebab, Nan, ulike varianter av Curry og fritert Calamari – i tillegg til mye annet. 

DETTE ER INDISK STREET FOOD

Thali på bildet med mange ulike retter. Garlic naan i en kurv. Salat på siden. Meny på bildet. En blå drink.

Indisk street food er verdensberømt. Turister reiser fra hele verden for å smake på den unike maten som serveres i India – ikke bare i storbyene, men også ved de mest fjerntliggende gårder. Reiser du langt nok ut på bygda kan du smake på Masala som har gått i familier i generasjoner!

Baljit Singh har reist India på kryss og tvers for å finne den beste og mest eksotiske gatematen. Resultatet er den nye restauranten Listen to Baljit. Her kan du smake på street food fra hele India – fra New Delhi i nord til Bangalore i sør. 

DET INDISKE KJØKKEN

3 kokker som smiler mens de lager mat. En viser tommelopp, en viser "peace" tegn. I bakgrunnen har du naan-deig og ulike skåler til maten.

Ettersom India er såpass stort er det vanlig å dele det opp i fire ulike regioner: 

  • I Vest-India bruker man mye svinekjøtt og fisk, i tillegg til tropiske grønnsaker og frukt. Det serveres vanligvis vin til maten. 
  • Det nordindiske kjøkken serverer retter som Tandoori, Nan, Butter Chicken og Punjab, gjerne med Basmatiris som tilbehør. 
  • Fra Sør-India kommer retter som inneholder fisk og scampi, og kokos er en populær ingrediens.
  • Det østindiske kjøkken er influert av Kina og Mongolia. Her lages det mye fiskecurry og kokt ris, og regionen er kjent for sine søte desserter.

Det blir derfor ikke helt riktig å betegne det indiske kjøkken under ett, slik vi gjerne gjør fra utlandet. All indisk mat har likevel noen fellestrekk: Maten er fargerik og rik på både smak og duft. 

MASALA

Masala er det indiske uttrykket for en rett som består av flere ulike typer krydder, og brukes gjerne som indisk slang for “en interessant miks av ting”. Krydderblandingene består ofte av ingefær, chillipepper, gurkemeie, sennep, safran, nellik, kardemomme og kanel, samt andre urter. 

TANDOOR

Den berømte tandoorovnen er vanlig i hele Sentral-Asia, men først og fremst i Nord-India og Pakistan. Dette er en nedsenket ovn med tykke vegger av leire som plasseres over glødende kull. Temperaturen blir derfor svært høy inne i ovnen. Ovnen brukes til alt fra å tilberede kjøtt, fisk og kylling, til å bake brød.

INDISK DRIKKE

India har en liten, men fremadstormende vinindustri. Vinmarkene ligger stort sett i det vestlige India, hvor spesielt de høytliggende områdene egner seg godt til å dyrke druer. Det finnes også vinmarker i innlandet, blant annet ved Mumbai og Goa. 

Indisk øl er kanskje hakket mer kjent i utlandet. Tradisjonelt blir det indiske ølet tilberedt av ris eller hirse, og det er sterkere enn europeisk øl. 

Hos Listen to Baljit har vi et godt utvalg indisk vin og øl som passer fint til maten. I tillegg kan vi by på noen helt spesielle indiske cocktails – perfekt hvis du for eksempel skal arrangere julebord hos oss!

SLIK BESTILLER DU INDISK STREET FOOD

Hos Listen to Baljit kan du bestille autentisk, indisk street food fra hele India. Vi tar deg med på en kulinarisk reise gjennom hele India, og gir deg en matopplevelse det er vanskelig å finne maken til utenfor Indias grenser!

Et tradisjonelt indisk måltid består gjerne av mange forskjellige retter, som er ment å deles mellom familien. Dette skaper en sosial og inkluderende atmosfære rundt bordet, og legger til rette for at alle kan smake på litt av hvert. Ifølge indisk tro skal det også være helsemessig gunstig å få i seg de seks grunnsmakene i det daglig inntaket. 

Hos oss anbefaler vi derfor at du bestiller flere forskjellige retter fra street food-menyen og deler med spisefølget. Vi har satt sammen en helt spesiell smaksmeny som er spesielt godt egnet for dette. På den måten byr vi på ekte, indisk matglede!

HVEM ER BALJIT?

Bak den indiske restauranten Listen to Baljit står Baljit Singh, som reiste rundt i hele India for å finne unike matretter og spennende oppskrifter. Resultatet er et nytt og unikt restaurantkonsept i Oslo sentrum

Familien Singh står bak flere populære spisesteder i Oslo, inkludert New Delhi Restaurant, Bombay Brasserie og Holy Cow. 

Dagsavisens anmelder slo fast at det var all grunn til å lytte til Baljit – VGs anmelder kalte oss en varm oase i vinterkulda – Aftenpostens anmeldere spiste og drakk seg gjennom spennende kombinasjoner

Er du nysgjerrig på indisk mat, er street food den perfekte måte å smake seg gjennom det indiske kjøkken. Baljit gir deg tradisjonell indisk mat servert på en ny og moderne måte. Er du klar for å lytte til Baljit? Besøk oss på Solli plass i dag!

Reserver bord